Kotitalouskäyttäjän ohjeet

Työntekijäliittymä / Työntekijän ohjeet

Työntekijäliittymän avulla voit helposti hallinnoida omia tietojasi sekä kirjata ja lähettää palkkatietoja työnantajalle. Kysy tarkemmin työntekijäliittymään liittyvien lupien myöntämisestä työnantajaltasi. Kirjaudu työntekijäliittymään Palkka.fi-palvelun etusivulta Kirjaudu > Työntekijä. 

Työntekijäliittymän käyttöön tarvitaan työnantajan lupa

Varmista tarvittaessa työnantajaltasi, että sinulla on oikeus käyttää työntekijäliittymää.

 

Työntekijäliittymän avulla voit:

o    tarkastella ja muuttaa omia tietoja

o    tarkastella ja tulostaa palkkalaskelmia

o    lähettää verokorttitiedot sähköisesti työnantajalle.

Palkkatietojen kirjaus

Voit kirjata työtunteja ja lähettää tietoja yhdessä sovituista palkkalajeista työnantajalle. Työnantaja määrittelee, mitä palkkalajeja voit kirjata ja lähettää. 

Jos työnantaja ei ole myöntänyt sinulle lupaa palkkatietojen kirjaamiseen tai työnantajasi on kotitalous, kohta Palkkatiedot ei ole näkyvissä. 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_01.jpg

Työntekijäliittymään kirjautuminen

 

Pääset kirjautumaan työntekijäliittymään Palkka.fi-palvelun etusivun kohdasta Kirjaudu > Työntekijä. Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin. 

Jos sinulle ei ole myönnetty lupaa työntekijäliittymän käyttöön, saat siitä tiedon kirjautumisen yhteydessä. Ota tarvittaessa yhteyttä työnantajaasi. 

Työntekijän omat tiedot

 

Näet työntekijäliittymässä tiedot, jotka työnantaja on tallentanut sinusta Palkka.fi-palveluun. 

Voit tarkastella ja muuttaa omia tietojasi, esim. osoite- ja tilinumerotietoja, kohdassa Omat tiedot > Muokkaa. 

Muuttuneista tiedoista lähetetään tieto työnantajalle, joka hyväksyy tai hylkää muutokset. Hyväksymisen jälkeen muutokset tallentuvat tietoihisi. Jos työnantaja hylkää lähettämäsi muutokset, saat siitä tiedon työntekijäliittymään. Kysy tarvittaessa työantajaltasi syytä tietojen hylkäämiselle.

 

Työntekijäliittymässä saat nähtäväksi kaikki tietosi, jotka työnantaja on tallettanut Palkka.fi-palveluun. Työntekijäliittymän avulla työnantaja toteuttaa henkilötietolain (523/1999) mukaisen omien tietojen tarkastusoikeuden. Tarkastusoikeuteen kuuluvat myös tiedot rekisterin säännönmukaisista tietolähteistä ja säännönmukaisista tietojen luovutuksista. Nämä tiedot sisältyvät Palkka.fi-palvelun rekisteriselosteeseen.

 

Jos työnantaja hylkää korjausvaatimuksesi ja kysymyksessä on henkilötietolain 29 §:ssä tarkoitettu rekisterin käyttötarkoituksen kannalta virheellinen, tarpeeton, puutteellinen tai vanhentunut henkilötieto, sinulla on oikeus saada työnantajalta asiasta kirjallinen todistus (Lue lisää tietosuojavaltuutetun sivulta).

 

Esimerkki:

 

Omien tietojen muokkaaminen

 

·         Valitse etusivulta kohta Omat tiedot.

·         Valitse tarvittaessa työnantaja.

·         Valitse Muokkaa.

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_02.jpg

 

·         Muuta tarvittavat tiedot ja valitse Tallenna. Esimerkissä muutetaan postiosoite.

Tyontekijaliittyma_tt_fi_03.jpg

 

·         Muuttamasi tieto näkyy kohdassa Postiosoite. Työnantaja hyväksyy tai hylkää tekemäsi muutoksen. Kun muutos on hyväksytty, muutettu tieto päivittyy tietoihisi. Saat tiedon muutoksen hyväksymisestä (tai hylkäämisestä), kun kirjaudut seuraavan kerran palveluun.

 

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_04.jpg

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_05.jpg

 

Voit tarkastella myös työeläke- ja työtapaturma- ja ammattitautivakuutus sekä ammattiyhdistys- ja ulosottotietoja. Näitä tietoja voi muuttaa ainoastaan työnantaja. 

Voit tulostaa omat tietosi Tulosta-painikkeesta. Kysy tarvittaessa lisätietoja näistä kohdista työnantajaltasi.

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_06.png

Tyontekijaliittyma_tt_fi_06_2.jpg

 

Työntekijän verokortti

Jos työnantajasi on saanut verokorttitietosi sähköisesti Verohallinnolta, sinun ei tarvitse toimittaa paperista verokorttia. 

Lue lisää vero.fi-sivuilta. Ks. kohta Verokorttimallit.

 

Voit lähettää työntekijäliittymän kautta verokortintiedot. Verokortti 2018 on nähtävillä jos työsuhteesi on ollut voimassa 7.12.2017 (päivä voi vaihdella vuosittain). 

Voit lähettää verokortin tiedot sähköisesti työnantajallesi. Jos sinulla on useampi työnantaja, voit valita, kenelle lähetät valitsemasi verokortin. 

Huomaathan, että työntekijäliittymässä on nähtävillä myös edellisen vuoden verokorttitiedot seuraavan vuoden helmi-maaliskuulle asti, jolloin ne poistuvat palvelusta

 

Voit myös tilata uuden verokortin (muutosverokortti) verovuoden aikana. Toimita uusi verokortti työnantajalle työntekijäliittymän kohdasta Verokortit. Huomaathan, että uuden verokortin tiedot välittyvät työntekijäliittymään vuorokauden kuluessa siitä, kun olet tehnyt verokorttitilauksen.

 

1.     Uuden verokortin saat: 

·         OmaVero-palvelusta

(kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin)

·         tilaamalla palvelunumerosta 029 497 000

·         täyttämällä ja tulostamalla verokorttihakemuksen  ja postittamalla sen Verohallintoon

·         verotoimistosta.

2.     Tilaamasi verokortin tiedot välitetään Palkka.fi-palvelun työntekijäliittymään 

 

3.     Lähetä tilaamasi verokortin tiedot työnantajalle työntekijäliittymän kohdassa Verokortit. Sinun ei tarvitse toimittaa erikseen paperista verokorttia.

 

4.     Tilaamasi verokortin tiedot välittyvät työnantajalle. Työnantajan hyväksyttyä verokortin tiedot, ne tallentuvat tietoihisi sekä palkanlaskentaan. 


Esimerkki:

 

Tilaat uuden verokortin OmaVerosta 9.11. Uuden verokortin tiedot välitetään työntekijäliittymään 10.11. Kirjaudu työntekijäliittymään ja lähetä uuden verokortin tiedot työnantajalle. Sinun ei tarvitse toimittaa paperista verokorttia. 

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_07.png 

 

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_08.jpg

Voit myös tallentaa tarvittaessa verokortin tietoihin edellisen työnantajan maksamat palkat. Lopuksi valitse Tallenna ja sitten Lähetä.

Työsuhteen päättyessä, verokortin palauttaminen työntekijälle

Työnantajan todistusta maksetuista palkoista verokortin liitteeksi (lomake 5049) ei tarvita enää vuodelle 2019.

Palkkalaskelmat

 

Voit tarkastella ja tulostaa palkkalaskelmia kohdassa Palkkalaskelmat. Palkkalaskelma avautuu pdf-muodossa. Näet työntekijäliittymässä myös edellisten vuosien palkkalaskelmat.

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_09.jpg

 

Palkkatietojen kirjaaminen ja lähettäminen

Voit kirjata ja lähettää työnantajallesi palkkatietoja, kuten työtunnit kohdasta Palkkatiedot > Kirjaa palkkatietoja. Työnantaja on määritellyt palkkalajit, joita voit kirjata. Kirjaa ja Tallenna tiedot päiväkohtaisesti ja lähetä tiedot viikoittain kohdasta Lähetä.

Tyontekijaliittyma_tt_fi_10.jpg

Kirjaa tiedot esimerkiksi tunteina tai kappaleina. Oikean muodon näet kentässä olevasta tarkenteesta. Lisätietoja voit kirjata valitsemalla kuvakkeen, jossa on kynän kuva. 

Voit tallentaa tiedot ja jatkaa kirjaamista myöhemmin. Kirjaa tiedot päivätasolla ja lähetä tiedot viikkokohtaisesti työnantajalle. Lähetä palkkatiedot työnantajalle vasta sen jälkeen, kun olet kirjannut kaikki viikon palkkatiedot. 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_11.jpg

 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_12.jpg

 

Tiedot ovat muokattavissa siihen asti kunnes työnantaja on hyväksynyt ne palkanlaskentaan. 

Työnantaja hylkää palkkatiedot

Työnantaja voi myös hylätä lähettämäsi palkkatiedot. Työnantaja hylkää tällöin koko viikon tiedot. Kohdasta Palkkatiedot > Kirjaa palkkatietoja > Valitse viikko näet myös mahdollisen työnantajan lähettämän viestin.

Tyontekijaliittyma_tt_fi_13.png

Korjaa tiedot ja lähetä koko viikon tiedot uudelleen valitsemalla Lähetä.

Palkkatietojen kirjaaminen mobiililaitteella

Työntekijäliittymän palkkatietojen kirjausnäkymä on optimoitu myös mobiililaitteille. Palkkatietojen mobiiliversio toimii lähes kaikissa laitteissa ja selaimissa. 

·         Kirjaudu työntekijäliittymään.

·         Valitse valikosta Kirjaa palkkatietoja.

Tyontekijaliittyma_tt_fi_14.jpg

·         Valitse viikko ja aloita kirjaaminen valitsemastasi viikonpäivästä. 

Tyontekijaliittyma_tt_fi_15.jpg

·         Kirjaa palkkatiedot päiväkohtaisesti ja valitse Tallenna. Tiedot tallentuvat automaattisesti myös silloin, kun valitset seuraavan päivän. Takaisin viikkonäkymään pääset valitsemalla kohdan Viikko (vihreä linkki).

Tyontekijaliittyma_tt_fi_16.jpg

·         Lähetä palkkatiedot vasta sen jälkeen, kun olet kirjannut koko viikon palkkatiedot.

Tyontekijaliittyma_tt_fi_17.jpg

Hyödyllisiä linkkejä

 

·         Henkilötietolaki

·         Laki pientyönantajan maksu- ja ilmoituspalvelujärjestelmästä       

·         http://www.tietosuoja.fi/fi/