Kotitalouskäyttäjän ohjeet

Valtuutus

Suomi.fi valtuutus asianhoitajalle

Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa sinun on mahdollista valtuuttaa toinen henkilö tai yritys hoitamaan  palkanlaskentaa Palkka.fi-palvelussa. Kun olet hyväksynyt valtuutuksen, se astuu voimaan heti. Valtuutetulla on sen jälkeen oikeudet hoitaa asioita Palkka.fi:ssä.
Lue lisää Suomi.fi:n Valtuudet-palvelusta.

Anna valtuus

·        Kirjaudu Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun > lisää uusi valtuus > anna valtuus.

·        Lisää valtuutetun henkilön tai yrityksen tiedot ja siirry valitsemaan valtuutuksen sisältö.

·        Valitse valtuus Palkkatietojen käsittely. Valtuudella voi hoitaa kaikkia asioita Palkka.fi-palvelussa. Siirry vahvistamaan valtuus.

·        Vahvista valtuus > uusi valtuus on nyt annettu.

·        Valtuus on heti voimassa ja valtuutettu voi heti kirjautua palkka.fi palveluun > kotitalous asioi toisen puolesta.

 

Suomi.fi-valtuuden käyttäminen Palkka.fi:ssä

Jos sinulla on käytössäsi Palkkatietojen käsittely -valtuus:

·        Kirjaudu Palkka.fi:n kohdasta Kirjaudu > Kotitalous asioi toisen puolesta

·        Valitse kirjautumistavaksi henkilötunniste (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti).

·        Kirjautumisen jälkeen voit valita henkilön, jonka asioita haluat Palkka.fi:ssä hoitaa.

 

Asianhoitajan valtuuttaminen Katso-palvelussa

Asianhoitaja voi toimia puolestasi sähköisen asioinnin valtakirjalla. Asianhoitajalla tulee olla y-tunnus ja Katso-tunniste. Asianhoitaja tekee sähköisen asioinnin valtakirjan Katso – palvelussa. Voit hyväksyä sen sähköisesti henkilötunnisteellasi (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti). Jos et voi hyväksyä valtakirjaa sähköisesti tulee sinun käydä henkilökohtaisesti todentamassa henkilöllisyytesi Verohallinnon Katso- asiakasrekisteröintipisteessä. Lue lisää sähköisen asioinnin valtakirjasta.

Huom! Huom! Katso-tunnisteilla kirjautuminen on mahdollista Verohallinnon palveluissa vielä vuoden 2020 aikana. Tämän jälkeen asianhoitajalla tulee olla voimassa oleva Suomi.fi-valtuutus.

Valtuuttaminen Katso-palvelussa:

·        Asianhoitaja (esim. tilitoimisto) luo sähköisen asioinnin valtakirjan Katso-palvelussa päämiehen (yksityishenkilö) hyväksyttäväksi.

·        Tieto hyväksyntää odottavasta valtakirjasta lähetetään päämiehelle automaattisesti sähköpostitse. Jos asianhoitaja ei ole lisännyt valtakirjaan päämiehen sähköpostiosoitetta, hänen tulee ilmoittaa hyväksyntää odottavasta valtakirjasta päämiehelle muulla tavoin.

·        Päämies (yksityishenkilö) voi hyväksyä tai hylätä valtakirjan sähköpostitse saamansa linkin kautta tunnistautumalla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Vaihtoehtoisesti valtakirjan voi hyväksyä käymällä Katso-asiakasrekisteröintipisteessä.
Valtakirjan hyväksyjä voi olla myös edunvalvoja. Valtakirjan voi hyväksyä vain Katso-asiakasrekisteröintipisteessä.

·        Valtakirja on voimassa siinä määritetyn ajan.
 
Lisätietoja valtakirjamenettelystä löydät osoitteesta vero.fi/katso sekä Katso-tukipalvelusta suomeksi 029 497 040 ja ruotsiksi 029 497 041.

 

Asianhoitajan kirjautuminen Katso-tunnisteella

Asianhoitaja, joka käyttää palvelua kotitalouden puolesta, kirjautuu palveluun kohdasta Kirjaudu > Yritys.

·        Kirjaudu palveluun Katso-tunnisteella.

·        Valitse työnantaja, jonka tietoja haluat käsitellä.

Huom! Katso-tunnisteilla kirjautuminen on mahdollista vuoden 2019 loppuun. Tämän jälkeen asianhoitajalla tulee olla voimassa oleva Suomi.fi valtuutus.