Kotitalouskäyttäjän ohjeet

Palkankorjausohje

Palkankorjaus

Voit korjata jo hyväksytyn palkan, jos palkan maksupäivä on kuluvan vuoden aikana.

Palkankorjaukseen pääset kohdasta Palkat ja laskelmat.

Näet linkin Korjattavissa >> niiden palkanlaskentojen alla, joita palvelun kautta on mahdollista korjata.

Huom! Mikäli olet hyväksynyt palkanlaskennan ja maksanut palkan sen perusteella työntekijän tilille liian vähän, tee uusi palkanlaskenta palkankorjauksen sijaan.

Kun olet valinnut palkanlaskennan, jota haluat korjata, tulee sinun ottaa kantaa siihen, millaisesta korjauksesta on kyse:

Palkka on väärin, mutta sitä ei ole maksettu työntekijälle
Olet hyväksynyt palkanlaskennan ja olet huomannut siinä virheen. Työntekijälle ei ole vielä maksettu palkkaa. Esim. olet tallentanut palkan määräksi 1500 €, mutta sen pitikin olla 500 €. Tässä tapauksessa tulorekisteriin lähtee korvaava palkkatietoilmoitus.

Palkkaa on maksettu työntekijän tilille liikaa PERUSTEETTOMANA ETUNA ja se pitää periä takaisin (valinta ei koske luontoisetujen korjaamista)
Olet hyväksynyt palkanlaskennan ja maksanut palkan sen perusteella työntekijän tilille. Huomaat, että olet maksanut liikaa työntekijälle tai palkka on perusteettomasti maksettu (esim. maksettu väärin perustein, väärälle henkilölle tai väärän suuruisena) ja aiheettomasti maksettu palkka peritään takaisin. Tässä tapauksessa tulorekisteriin lähtee korvaava palkkatietoilmoitus.

Palkka on aiheeton tai palkkakausi on virheellinen
Olet hyväksynyt palkanlaskennan, mutta palkka onkin aiheeton (esim. laskettu väärällä työntekijälle tai palkkakaudelle). Tai huomaat, että työntekijän tiedoissa on ollut ilmoitushetkellä väärää tietoa (esim. YEL/MYEL/TYEL-tiedot). Tässä tapauksessa tulorekisteriin jo lähtenyt ilmoitus poistuu tulorekisteristä.

 

Miten korjaat palkanlaskennan, jos palkka on väärin, mutta sitä ei ole maksettu työntekijälle tai palkkaa on maksettu liikaa?
Jos palkanlaskennassa on virhe mutta palkkaa ei ole maksettu työntekijälle, aktivoi tämä valinta ja valitse Hyväksy alkuperäisen palkan nollaus.

-         Avautuvassa ikkunassa sinun tulee vahvistaa palkan nollaus. Hyväksymisen jälkeen saat vahvistuksen, että Palkka on nyt nollattu.

-         Palkan nollauksen jälkeen on tärkeää käydä tekemässä työntekijälle korvaava palkanlaskenta, koska tulorekisteriin lähtee sen perusteella korvaava palkkatietoilmoitus.

-         Palvelu ohjaa sinut suoraan korvaavaan palkanlaskentaan. Palkkakauteen et voi tässä vaiheessa enää tehdä muutoksia > tallenna ja siirry seuraavaan

-         Syötä työntekijälle korvaava palkka > tallenna ja siirry seuraavaan.

-         Tarkista palkanlaskennan tiedot > Hyväksy palkanlaskenta ja lähetä tiedot tulorekisteriin


Miten korjaat palkanlaskennan, jos palkka on maksettu työntekijän tilille liikaa PERUSTEETTOMANA ETUNA ja se pitää periä takaisin (valinta ei koske luontoisetujen korjaamista)

Joissain tilanteissa tulonsaajalla ei ole oikeutta hänelle maksettuun ja tulorekisteriin mahdollisesti jo ilmoitettuun suoritukseen. Perusteetonta etua syntyy esimerkiksi silloin, kun palkka on maksettu väärin perustein, väärälle henkilölle tai väärän suuruisena.

Jos on päässyt syntymään tilanne, jossa joudut perimään työntekijältäsi hänen tililleen jo maksetun ylimääräisen suorituksen takaisin, toimi tämän ohjeen mukaisesti.

Vaihtoehto a)

Mikäli työntekijän työsuhde jatkuu edelleen, on työntekijän kanssa mahdollista sopia, että vähennät liikaa maksetun palkan tulevan/tulevien palkkojen bruttopalkasta. Varaudu tällöin kuitenkin tarvittaessa myöhemmin todistamaan minkä palkkakauden palkoista tosiallisesti oli kyse, koska virheellä voi olla vaikutusta työntekijän hakemiin etuuksiin.

Vaihtoehto b)

Jos tulevista palkoista vähentäminen ei ole mahdollista, tulee sinun tehdä mahdollisimman pian liikasuorituksen huomattuasi Palkka.fi:ssä palkankorjaus siten, että valitset palkankorjauksen alussa Palkkaa on maksettu työntekijän tilille liikaa PERUSTEETTOMANA ETUNA ja se pitää periä takaisin (valinta ei koske luontoisetujen korjaamista) -vaihtoehdon.

-        Tällöin Palkka.fi tunnistaa, että kyse on perusteettomasta edusta ja ohjaa sinut laskemaan uuden korvaavan palkan oikeilla tiedoilla. Sen jälkeen Palkka.fi laskee alkuperäisen ja uuden palkan eron palkkalajikohtaisesti, jotta se voidaan ilmoittaa myös tulorekisteriin perusteettomana etuna. Mutta ennakonpidätyksen ja työeläkemaksun määrä ei vielä tässä vaiheessa muutu.

 

Sitä mukaa kun työntekijä maksaa liikasuoritusta sinulle takaisin, tulee sinun kirjata se Palkka.fi:hin Lisää palkkalaji > Vähennykset -kohdasta löytyvällä Takaisinperintä -palkkalajilla. Voit käyttää sitä joko seuraavan normaalin palkanlaskennan yhteydessä tai tehdä uuden laskennan, joka sisältää ainoastaan takaisinperinnän.

Takaisinperinnän tulee aina liittyä perusteetonta etua sisältäneeseen palkankorjaukseen. Jos tällaista palkankorjausta ei ole tehty, ei myöskään Takaisinperintä -palkkalajia voi käyttää. Siksi takaisinperinnän kirjaamisen yhteydessä tulee aina erikseen antaa myös alkuperäisen liikasuorituksen sisältäneen palkanlaskennan palkkakausi. Lisäksi takaisin saatu rahamäärä tulee jakaa palkkalajikohtaisesti.

Ennakonpidätys ja työeläkemaksu korjaantuvat vasta tässä yhteydessä.

Huomaa, että kaikki palkkalajit eivät ole kuitenkaan sellaisia, joista syntyy takaisinperittävissä olevaa perusteetonta etua  (esim. luontaisedut).

(kuva tulossa myöhemmin)

Tieto takaisinperinnästä välitetään myös tulorekisteriin ja se näkyy työntekijän palkkalaskelmalla. 

Rajoite: Jos alkuperäinen palkanlaskenta oli virheellinen muutenkin kuin rahamäärän osalta (esim. liikasuoritus oli maksettu väärällä palkkalajilla), ei tällaista tilannetta voi toistaiseksi kirjata Palkka.fi:hin. Ota tällöin yhteyttä Palkka.fi:n neuvontaan lisäohjeistuksen saamiseksi.

 


Miten korjaat palkanlaskennan, jos palkka on aiheeton tai palkkakausi on virheellinen?

Jos palkka on aiheeton tai se on laskettu väärälle työntekijälle tai palkkakaudelle, aktivoi tämä valinta ja valitse Hyväksy alkuperäisen palkan nollaus.

-         Avautuvassa ikkunassa sinun tulee vahvistaa palkan nollaus ja tulorekisteriin lähetetyn ilmoituksen mitätöinti.

-         Hyväksymisen jälkeen saat vahvistuksen, että Palkka on nyt nollattu ja voit laskea korvaavan palkan > tulorekisteriin lähetetty ilmoitus mitätöityy automaattisesti.

-         Valitse OK jatkaaksesi eteenpäin.

 

Miten pääsen jatkamaan korjausta, jos korvaavan palkanlaskennan tekeminen keskeytyy?

-          Palkat ja laskelmat > jatka korjausta.

-          Näet korjaukseen jo syötetyt tiedot > jatka palkanlaskennan korjausta


Keskeneräisen palkankorjauksen maksupäivä on edellisen vuoden puolella

Jos keskeneräisen palkankorjauksen maksupäivä on edellisen vuoden puolella niin korjausta ei voi enää tehdä Palkka.fi:ssä. Tee tarvittavat korjaukset suoraan tulorekisteriin, tulorekisterin sähköisessä palvelussa. Palkka.fi:ssä oleva keskeneräinen palkankorjaus poistetaan.

 

 

Huomaathan, ettei palkankorjauksesta muodostu uusia työnantajamaksuja, vaan ainoastaan korvaavan laskennan mukainen työntekijälle suoritettava maksu. Sinun tulee itse laskea työnantajamaksujen muuttunut määrä.