Yrityskäyttäjän ohjeet

Kelan ja vakuutusyhtiöiden päivärahojen käsittely

Kun työnantaja on maksanut työntekijälle sairausloman ajalta palkan, hänellä on oikeus saada työntekijälle Kelalta tuleva sairauspäiväraha. Työnantaja ja työntekijä voivat joidenkin työehtosopimusten mukaan sopia siitä, että työntekijä hakee itse itselleen Kelan sairauspäivärahan ja työnantaja maksaa päivärahan ja palkan erotuksen.

 

Kun Kela tai vakuutusyhtiö maksaa sairauspäivärahaa työnantajalle, voi työnantaja tehdä päivärahasta sairausvakuutusmaksun oikaisun. Sairausvakuutusmaksun vähennys lasketaan sen vuoden työnantajan sairausvakuutusmaksun prosentilla, jota päivärahajakso koskee.

 

Esimerkki

 

Työnantaja on maksanut työntekijälle sairausajan palkkaa marraskuussa 2016. Kela maksaa 14.1.2017 työnantajalle päivärahaa 700 euroa. Työnantaja laskee päivärahasta työnantajan sairausvakuutusmaksu-vähennyksen vuoden 2016 prosentin mukaan, 700 x 2,000 % = 14 euroa.

 

Tallenna työntekijääsi koskevan päivärahan euromäärä ja työnantajan sairausvakuutusmaksu-vähennys palkanlaskennassa tilastopalkkalajit kohtaan.

 

YRI_tilastopal.png

YRI_tilastopalkkalaji.png

 

 

Tallenna päivärahan määrä Työnantajan sairausvakuutusmaksun oikaisun peruste Kela/vakuutusyhtiö -kohtaan. Tallenna laskemasi työnantajan sairausvakuutusmaksuvähennys Työnantajan sairausvakuutusmaksun oikaisu  Kela/vakuutusyhtiö -kohtaan.

 

Kohdassa Palkanlaskennan tulosteet > Tee uusi tuloste voit tehdä kausilistan, josta näet tallentamasi päivärahan ja työnantajan sairausvakuutusmaksun määrän.

 

Ilmoitukset

 

Verohallinto hakee tarvitsemansa tiedot suoraan tulorekisteristä.

 

Palkka.fi-palvelu lähettää automaattisesti palkkatietoilmoitukset tulorekisteriin, jos sinulla on automaattinen ilmoitusten muodostus aktivoituna työnantajan perustiedoissa.  Lue lisää ohjeesta: automaattinen ilmoitusten muodostus.

 

Jos et ole valinnut automaattista ilmoitusten muodostamista, sinun tulee lähettää palkkatietoilmoitukset tulorekisteriin viimeistään viidentenä kalenteripäivänä palkan maksupäivän jälkeen ja tämän lisäksi sinun tulee jättää kuukausittainen työnantajan erillisilmoitus tulorekisteriin viimeistään seuraavan kuukauden viidentenä päivänä.

 

Yhteystiedot 029 497 034 (suomeksi) Palvelunumero on avoinna klo 9-16. 029 497 035 (på svenska) Servicenumret är öppet klockan 9-12.
Du kan lämna en återuppringningsbegäran klockan 12-16.
Vi ringer dej senast följande vardag.